Arabesk

Hoefverzorging, gebitsverzorging en dagcursussen

Hoefproblemen

bekapWij bieden hulp bij hoefproblemen zoals hoefbevangenheid en hoefkatrolontsteking. De eerste stap in gezonde hoeven is het veranderen van de huisvesting van een paard. Een paard dat veel op stal staat, zal door het vele stilstaan nooit gezonde hoeven krijgen.

We bieden ook begeleiding bij het zelf bekappen voor paardeneigenaren die de cursus hebben gedaan of gaan doen, doen de eerste bekapping en daarna monitoring van het zelf bekappen. We hebben al meer dan 500 eigenaren opgeleid om zelf hun eigen paard te onderhouden.

We beschikken over een passet voor scootboot hoefschoenen. De afgelopen tien jaar hebben we diverse merken en modellen getest en de scootboot is onze favoriet in prijs/kwaliteit verhouding.

Jantine bekapt al meer dan tien jaar verschillende paarden en heeft al diverse hoefproblemen onder handen gehad en ze heeft veel ervaring opgedaan met veulens en jonge paarden toen ze een paar maanden na haar studie werkte op een paardenfokkerij. We houden onze kennis up to date en volgen regelmatig bijscholingen. Recent bijvoorbeeld een cursus over hoefbevangenheid door Chris Politt, specialist op dat gebied uit Australië. Thuis staat een complete bibliotheek met alle boeken die op hoevengebied te vinden zijn, waaronder ook wetenschappelijke literatuur.  Ook gaan we regelmatig naar congressen, symposia en lezingen. We nemen regelmatig deel aan congressen van proveto, maar ook hoefsmeden symposia.

Hoefproblemen

Als er problemen zijn met de hoeven, bijvoorbeeld hoefkatrolontsteking, hoefbevangenheid, overgang van ijzers naar blootsvoets kunnen wij uw paard bekappen. Jantine heeft al meerdere paarden en pony’s weer op de been gekregen die afgeschreven waren of zelfs het advies inslapen hadden gekregen. Hoefbevangenheid en hoefkatrolontsteking hoeven niet het einde te betekenen! Met een goede bekapping en een juiste huisvesting en voeding is het overgrote deel van de hoefproblemen op te lossen. Echter we zijn wel realistisch in de perspectieven en zullen dit ook altijd eerlijk aangeven. Uiteraard verwijzen we indien nodig door naar een veearts of kliniek.

We zijn geen voorstander van alternatieve geneeswijzen, ondanks dat we werken op basis van de natural trim. De naam is  ooit ongelukkig gekozen, want die wekt soms de verkeerde suggestie of verwachtingen. De methode is ontwikkeld door twee hoefsmeden uit de VS; Jaime Jackson en Pete Ramey. Wij werken volgens hun methode; de witte lijn methode. Deze methode gaat uit van het voorkomen van gevoeligheid en is het belangrijk dat het paard comfortabel blijft lopen. Bij ernstige hoefproblemen adviseren we hoefschoenen of eventueel plakschoenen/plakbeslag, we kunnen hoefschoenen aanmeten of plakschoenen aanbrengen indien nodig. Beweging is namelijk essentieel voor de genezing, beweging is doorbloeding en doorbloeding is nodig voor genezing. Voor gezonde hoeven moet een paard bewegingsvrijheid hebben, daarom kunnen wij niets voor een paard en zijn hoeven betekenen als het paard enkele of meerdere uren per etmaal op stal staat.

Bij het behandelen van hoefproblemen vinden we het belangrijk dat er ook een veearts bijgehaald wordt en dat er reguliere medicijnen verstrekt worden. Alleen van reguliere medicijnen zijn namelijk werking en bijwerking goed onderzocht en is de samenstelling ook exact bekend. Kruiden hebben geen constante samenstelling, daardoor is de dosis moeilijk vast te stellen. Homeopathische middelen vallen sowieso af, hiervan is nog nooit enige werking vastgesteld in wetenschappelijk onderzoek, anders dan het placebo effect. Ook de biotensor en andere wichelroedes zijn geen serieuze diagnostische methode; de resultaten zijn niet nauwkeurig, niet herhaalbaar en niet reproduceerbaar. Een bloedonderzoek, röntgenfoto of echoscan kan nooit worden vervangen door een onderzoek met een biotensor/pendel/wichelroede!

We staan altijd open voor nieuwe inzichten, maar pas wanneer deze duidelijk onderbouwd en of bewezen zijn. Deze moderne manier van bekappen past wél hierbij, omdat deze wijze van bekappen gebaseerd is op de anatomie van de hoef en het optimaal functioneren. Er is niets alternatiefs of zweverigs aan, anders waren wij als chemisch en natuurkundig ingenieur, resp. docent natuurkunde en wiskunde nooit overtuigd geraakt.

Omgekeerd kan ook gesteld worden dat de eerste persoon die ooit een ijzer onder een paardenhoef sloeg, geen kennis had van anatomie of de functies van de paardenhoef, maar was op zoek naar een snelle oplossing voor de gevolgen van slechte voeding en huisvesting. Bovendien leven we in de 21e eeuw, waarin er betere en moderne manieren van hoefbescherming zijn; hoefschoenen en plakschoenen. We rijden tenslotte ook niet meer rond met houten wielen bedekt met ijzeren strips, maar op wielen met rubberen banden. Hoefijzers stammen uit dezelfde tijd als aderlatingen en horen wat ons betreft ook in die tijd thuis.

Tarieven en combinatiemogelijkheden (hoef, gebit en/of mestonderzoek)

 

 

Thema door Anders Norén