Arabesk

Hoefverzorging, gebitsverzorging en dagcursussen

Gebitsverzorging

gebitJantine heeft een opleiding gedaan voor paardengebitsverzorger en is lid van de Ned. Ver. voor gebitsverzoring Paard (www.nvvgp.nl). De opleiding is gelijkwaardig aan de opleiding Academy of Equine Dentistry in de USA, de docent is daar bevoegd instructeur. Er wordt uitgegaan van de driepuntsbalans, waarbij de druk wordt verdeeld over het kaakgewricht, kiezen en de snijtanden. Om een goede occlusie (mate van sluiting van de kiezen), moeten de snijtanden bijgewerkt worden zodat een goede balans ontstaat tussen kiezen en snijtanden. Dit is alleen mogelijk met degelijk elektrisch gereedschap. Wij werken met het materiaal van PZ-technik uit Duitsland en met sedatie om een optimaal resultaat te krijgen. Met elektrisch gereedschap kun je veel preciezer werken en kan bijvoorbeeld een golfgebit gecorrigeerd worden wat veel ellende op latere leeftijd kan voorkomen.  Elektrisch vijlen is niet schadelijk voor tanden en kiezen; je blijft nooit te lang op één plek vijlen en bovendien moet het gereedschap regelmatig gekoeld worden in een emmer water.

Ook al heeft een paard altijd toegang tot ruwvoer en wordt natuurlijk gehouden, dan zal het gebit nog steeds niet vanzelf goed afslijten. Gebit heeft onderhoud nodig, net als de hoeven, óók bij natuurlijk gehuisveste paarden.

Bij bitloos rijden kunnen haken op de kiezen ook vervelend zijn voor het paard; bitloos rijden is dus geen excuus om gebitsverzorging over te slaan. Haken prikken in de wang van het paard en dit is pijnlijk en vervelend voor het paard. Dit kan ook problemen geven bij het rijden; staken, hoofdschudden, of moeilijk in aanleuning komen.

We maken géén bitseats (het wegvijlen van de helft van de eerste kiezen) en trekkengeen wolfskiezen. Bij bitloos rijden is dit niet noodzakelijk en zou er onnodig onnatuurlijke ingrepen aan het gebit worden gedaan. (Ook wanneer je wel rijdt met bit moet je je afvragen dat als je het bit bij de wolfskiezen weet te trekken of je dan niet beter les kunt nemen ;-), lees meer: wat is het probleem het bit of het gebit ) Onze werkwijze is gericht op een zo optimaal mogelijke verwerking van ruwvoer, omdat wij er van overtuigd zijn dat een paard onbeperkt toegang moet hebben tot ruwvoer en krachtvoer onnodig is en zelfs schadelijk voor de darmflora.

We werken met sedatie, maar wel met zo min als mogelijk.  Sedatie maakt precies werken mogelijk en voorkomt ook onnodige stress bij het paard. Bovendien kan je daardoor beter bij de achterste kiezen komen, waar vaak de nodige ellende te vinden is. Zonder sedatie en handmatig kun je nooit goed de achterste kiezen bijwerken. Voor locaties zonder elektriciteit hebben wij een aggregaat, geef dit wel even door bij het maken van de afspraak.

We nemen de tijd om het paard te leren kennen en zullen altijd zoeken naar een zo rustig mogelijk moment en zo rustig mogelijke plek om te werken. Om het kaakgewricht zo min mogelijk te belasten werk ik met een speculum dat bijna traploos open gaat, zo wordt overstrekking voorkomen. We werken samen, zodat optakelen in een halster veelal overbodig is. We vinden het fijn als de eigenaar assisteert, zodat het paard ook een vertrouwd persoon in de buurt heeft. Het is voor het paard prettig en voor ons is een extra hand heel praktisch. We werken dus het liefst samen met de eigenaar/verzorger van het paard en vinden het daarom belangrijk dat de eigenaar/verzorger ook bij de behandeling aanwezig is. We leggen ook graag uit wat we doen, waarom we het doen en hoe we het doen. De eigenaar mag altijd meekijken en meevoelen en kan zelf zo ook het eindresultaat voelen en zien. We maken van elke behandeling een gebitskaart, zodat je de gegevens van het gebit kunt bewaren.

Naast het lezen van vakliteratuur nemen we ook deel aan na- en bijscholingen.

Tarieven en combinatiemogelijkheden (hoef, gebit en/of mestonderzoek)

Thema door Anders Norén