Arabesk

Hoefverzorging, gebitsverzorging en dagcursussen

Dagcursussen

Al onze dagcursussen zijn incl. lunch met zelf gebakken brood, lokale producten en biologische producten. Wilt u zich aanmelden, stuur ons een email met naam, adres, telefoonnummer en de cursus waaraan u mee wilt doen: jantineleeflang@gmail.com

Basiscursus hoefbekappen voor paardeneigenaren

No hoof, no horse. Zonder gezonde hoeven heb je geen paard! Voor gezonde hoeven is het van belang dat je behalve regelmatig bekapt, ook werkt aan gezonde huisvesting, een goede ondergrond, training en gezonde voeding. Daarnaast is het belangrijk om de hoef regelmatig te onderhouden, zodat de stand hetzelfde blijft.  Als er maar eens in de paar weken bekapt wordt, groeit de hoef en verandert de stand. Paarden kunnen prima zonder hoefijzers en als de slijtage de groei inhaalt zijn er tegenwoordig goede hoefschoenen te koop om de hoef te beschermen. Wij rijden zelf ijzerloos endurance, wonen niet aan een bos, trainen gewoon in de polder op asfalt en rijden meer dan 1000 kilometer per jaar. In deze cursus leer je over voeding, huisvesting, zelf bekappen, training en de verschillende hoefschoenen. Bij de cursus krijg je een leerwerkboek, waarin de laatste inzichten van de 21e eeuw en onze praktijkervaringen van de afgelopen 15 jaar op het gebied van gezonde hoeven zijn verwerkt. Aanmelden via jantineleeflang@gmail.com

Kosten 80,-. Je aanmelding wordt definitief als je betaald hebt.

Masterclass ‘hoefproblemen’ verdieping

Deze masterclass is voor cursisten die al bekend zijn met bekappen en hoeven. Deze dag richt zich op paarden met hoef problemen. Je leert wat je eraan kunt doen en we gaan dieper in op de anatomie en biomechanica van de hoef en het onderbeen van het paard. Medische beeldvorming komt aan bod, maar ook de zin en onzin van thermografie en high speed opnames.

In het praktijkgedeelte leer je de beweging van een paard te beoordelen en gaan we dissectie doen op het onderbeen. Klopt de binnenkant met wat je aan de buitenkant ziet? We gaan dieper in op veel voorkomende hoefproblemen zoals hoefbevangenheid en hoefkatrolontsteking. De cursus kost 120,- inclusief het boek ‘hoefproblemen een integrale aanpak’. Let op; deze cursus is géén cursus hoefbekappen, we gaan er vanuit dat je een basiscursus bekappen gevolgd hebt en de basiskennis en anatomie onder de knie hebt.

dagcursus grondwerk en natural horsemanship

In deze cursus leer je meer over hoe je je paard kunt lezen en hoe je grondwerk en natural horsemanship kunt toepassen voor een betere band met je paard. Ieder paard is anders en heeft een andere aanpak nodig. In de ochtend bespreken we een stuk theorie. Welke signalen geeft een paard af en hoe kun je daar het beste op handelen? We gaan uit van de relatie die je opbouwt met je paard waarbij wederzijds vertrouwen centraal staat. In de middag ga je aan de slag met onze paarden die allemaal een volstrekt ander karakter en dus andere aanpak nodig hebben. Je kunt meteen de theorie in de praktijk brengen.  Kosten 80,- per persoon.

masterclass anatomie van het paardengebit

De masterclass ‘anatomie van het paardengebit – wat elke professional in de paarden, therapeuten, instructeur en paardeneigenaar moet weten over het gebit en gebitsverzorging’. Ook al rij je bitloos en heeft je paard 24/7 toegang tot ruwvoer dan nog slijt het gebit niet vanzelf mooi recht af. Veel problemen met eten of rijden zijn terug te voeren op problemen met het gebit.

Je leert  hoe je kunt controleren of je paard ‘haken’ heeft en wat je zelf kunt zien en beoordelen aan de buitenkant van het paardenhoofd en aan de snijtanden en wat de signalen zijn van gebitsproblemen.

Je krijgt ook een behoorlijke dosis anatomie mee, de werking van het gebit en wat doet een bit in de mond van het paard. Verder gaan we in op handmatig versus elektrisch behandelen en wat is er belangrijk bij een behandeling van het gebit. De masterclass duurt ongeveer drie uur en bevat ook een stukje praktijk waarbij we gaan kijken naar wat je als eigenaar allemaal kunt zien en voelen aan de buitenkant van het paard m.b.t. het gebit. Kosten zijn 25,- euro per deelnemer.

dagcursus zelf mestonderzoek doen

Wormen beïnvloeden de gezondheid van uw paard. Door steeds meer voorkomende resistentie voor de verschillende wormmiddelen moeten wij gericht in plaats van blind gaan ontwormen. Ei-telling door middel van een mestmonster is betrouwbaar mits goed uitgevoerd. Dat wil zeggen met verse mest en regelmatig testen.  Zelfs mestonderzoek leren doen is niet alleen ontzettend leuk, maar ook heel handig. Je kunt zo vaak onderzoeken als je wil en ook je paarden beter monitoren. Naast het praktijk gedeelte leer je ook een eigen behandelplan op te stellen om niet enkel de besmetting van je paard maar ook de infectiedruk van zijn omgeving te verlagen. Want direct na het ontwormen is het paard zich al weer aan het besmetten. Deze cursus wordt op onze locatie gegeven door www.wormtest.nl

zelf een cursus geven of een goede tip?

Wil je zelf een cursus geven, of heb je een goede tip voor ons? Mail ons dan. We hebben een cursuslokaal met ruimte voor ongeveer 10 cursisten en zeven paarden en een rijbak (niet overdekt) ter beschikking.

Wilt u overnachten? Op steenworp afstand van onze leslocatie aan de prachtige West-Friese omringdijk zijn diverse overnachtingsmogelijkheden.

Thema door Anders Norén