Aspirine is een medicijn dat al heel lang bekend is en veel gebruikt wordt tegen koorts, pijn en ontstekingen. In 1899 werd het op de markt gebracht als medicijn door F. Bayer & Co. en tot op de dag van vandaag is het middel (vrij) verkrijgbaar bij drogist, apotheek en zelfs de supermarkt. Aspirine bestaat uit acetylsalicylzuur, een ‘verbeterde’ versie van salicylzuur, wat onder andere in wilgenbast te vinden is. De oude Egyptenaren maakten al extracten van wilg om koorts te remmen. Salicylzuur heeft echter géén pijnstillende werking. De acetylgroep van acetylsalicylzuur is het gedeelte van het molecuul wat het verschil in werking zorgt. Acetylsalicylzuur werkt daardoor wel pijnstillend en heeft ook een ontstekingsremmende en koorts verlagende werking.

Op forums en Facebook wordt wilg aangeprezen als natuurlijke pijnstiller, maar we weten nu dat salicylzuur niet pijnstillend werkt. Verder zal je paard heel veel wilg moeten eten voordat er een werkzame dosis binnenkomt. Als we even uitgaan van aspirine dan weten we dat bij paarden soms 7 tot 14 zakjes ‘ascal’ wordt aangeraden. Dit komt overeen met minimaal 4200 mg aspirine, tot 8400 mg.

De gehaltes aan salicylzuur in een wilg varieert enorm, uit onderzoek blijkt dat gemiddeld het gehalte onder de 1% ligt, vaak zelfs lager dan 0,1.* Voor de berekening ga ik uit van 0,3%. Salicylzuur en acetylsalicylzuur wegen niet helemaal exact hetzelfde, maar het verschil in molecuulmassa is voor deze berekening verwaarloosbaar ten opzichte van de onnauwkeurigheid van het variërende gehalte in wilg. Bij een gehalte van 0,3% in wilgenbast en uitgaande van een dosis van 4,2 gram voor een paard, zal een paard 1,4 kilo wilgenbast moeten eten voordat hij het equivalent van de lage dosering ascal te pakken heeft.

Bovendien……. wilgenbast werkt dus alleen ontstekingsremmend en koortsverlagend en werkt dus niet pijnstillend. Kortom; paarden vinden het heerlijk, maar als pijnstilling kun je beter een regulier medicijn geven.

Afbeelding: acetylsalicylzuur uit salicylzuur

 

* SALICYLATES AMOUNT VARIATION IN
DIFERENT SPECIES OF LITHUANIAN WILLOW
EGLĖ VILTRAKYTĖ