In de paardenwereld komt nu het zuurgraad beïnvloeden van het lichaam weer opzetten. Volgens therapeuten zou je de zuurgraad van het lichaam kunnen sturen of verbeteren met behulp van kruiden, groenten of gewoon bakpoeder/baking soda.

Met middelbareschoolkennis van de derde klas scheikunde en biologie valt duidelijk te maken dat het lichaam zich niet zo makkelijk laat beïnvloeden. Allereerst een stukje scheikunde:

pH-schaal en zuurtegraad

De zuurgraad wordt weergegeven op een pH-schaal. De pH is de negatieve logaritme van de concentratie waterstofionen in een oplossing; hoe lager de pH hoe zuurder een oplossing. Een logaritmische schaal betekent dat een daling van de pH met een waarde van 1, betekent dat een oplossing tien keer zo zuur is. Een pH van 2 is dus honderd maal zo zuur als een pH van 4 en 100.000 keer zo zuur als water. Het tegenovergestelde van zuur, noemen we basisch.

Buffers

Een buffer wordt ook wel een zuurteregelaar genoemd en bestaat uit een oplossing van twee stoffen die in een bepaald evenwicht een bepaalde pH aannemen. Een buffer heeft als kenmerk dat wanneer de oplossing verdund wordt de pH hetzelfde blijft, maar ook als een zuur of een base wordt toegevoegd blijft de pH nagenoeg gelijk. Een buffer is een zwak zuur samen met zijn bijbehorende zout. Bijvoorbeeld azijnzuur met acetaat, het zout dat onderdeel is van azijnzuur, of bijvoorbeeld citroenzuur&citraat en koolzuur&carbonaat. Het woord buffer wordt niet voor niets ook voor andere dingen gebruikt; een financiële buffer, waarmee tegenvallers makkelijk opgevangen worden. Waterbuffers om te zorgen dat een teveel aan water weggewerkt kan worden en het land droog blijft, maar dat ook in tijden van droogte juist water voor handen is. Zo werkt een chemische buffer eigenlijk ook. Nu komen we op een stukje biochemie; scheikunde toegepast in biologie.

bloed als buffer

De pH van het bloed is zeer constant, dit is belangrijk een kleine afwijking van de pH van het bloed leidt tot de dood. Bij de mens ligt de normale pH-waarde van het bloed tussen de 7,35 en 7,45.

De pH in de maag ligt rond de 2, bijna net zo zuur als accuzuur. De zuurtegraad van de maag wordt niet geregeld door een buffer, maar omdat er ontzettend veel zoutzuur in de maag zit, moet je een pakje gootsteenontstopper opeten om dit zuur te neutraliseren. Dan heb je water in je maag en een hoop koolzuurgas en moet je vreselijk boeren. Buiten dat is het sowieso geen goed idee, want de lage pH zorgt ervoor dat je voedsel goed verteerd wordt en bacteriën geen kans krijgen.

De pH van het bloed is zeer constant, doordat het bloed een koolzuurbuffer kent, daarmee kan de pH op een zeer nauwkeurige waarde gehouden worden. Zelfs als het lichaam flink verzuurd is in de spieren door inspanning en dus melkzuur, zal de pH van het bloed niet veranderen.

conclusie

Of je nou een glas azijn opdrinkt of een pakje bakpoeder opeet; de pH van je lichaam of dat van je paard z’n lijf zal niet veranderen. Niet in zijn maag, niet in het bloed, nergens niet. Het is dus onzinnig om geld uit te gaan geven aan allerlei kruiden en middeltjes die zogenaamd de zuurgraad van het lichaam zouden beïnvloeden. Hier geldt ook weer ‘baat het niet, dan schaadt het misschien wel’. Als mensen groenten en fruit aan hun insulineresistente paard gaan voeren, kan een paard daardoor hoefbevangen raken! Het is dus zeer zeker niet zonder risico.

meer info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuur-base-evenwicht_(bloed)

https://www.kwakzalverij.nl/behandelwijzen/overige-behandelwijzen/basisch-kwakwater-tegen-verzuring/