Het wordt nu weer echt winter, het wordt tijd voor handschoenen, sjaal, muts en het wordt tijd om de fructaanindex-app te installeren op je android telefoon, heel handig, want dan kun je ook in de wei checken hoe het ervoor staat.

Als het koud en zonnig weer is, stijgt ook het fructaangehalte in het gras. Fructaan is een koolhydraat die uit meerdere suikerketens bestaat. Als een paard teveel van deze koolhydraat binnenkrijgt verzuurt de dikke darm. Darmflora die geschikt is om cellulose te verteren kan daar niet goed tegen. Ook kan de darmwand van de dikke darm beschadigd raken en komen gifstoffen in het bloed, die elders in het lichaam ontstekingsreacties kunnen veroorzaken.

Een paard dat al tegen hoefbevangenheid aanzat door insulineresistentie of door PPID, zal door een hoog fructaangehalte eerder hoefbevangen raken. Daarom is het raadzaam om paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid van het gras af te halen als de fructaanindex dat aangeeft.

Op de fructaanindex-app van paard natuurlijk kun je op de cirkeltjes klikken en dan kun je het advies opvragen en de gegevens van de afgelopen week en de afgelopen drie maanden. Heel erg handig en bovendien voorkomen is beter dan genezen!

Meer info:

http://www.hoefnatuurlijk.nl/nl/fructaanindex.html