Altijd leuk als je een deel 2 kunt schrijven. (deel 1 http://www.jantineleeflang.nl/2018/01/13/glucobalance-is-dure-soepgroente-met-tuinkruiden/) Na Glucobalance liep ik nu op tegen Hypo Balance, ‘Ter ondersteuning bij alle hormonale verstoringen en verstoringen die bij de hypofyse betrokken zijn.’ Bij een supplement mag je namelijk niet zeggen ‘werkt tegen PPID’ of ‘verbetert de vacht’ want dat mag je alleen claimen als dit wetenschappelijk is aangetoond. Één mooie blog van één paard dat een mooiere vacht kreeg is een anekdote en anekdote is geen meervoud van data.

Nu gaan we even prijs vergelijken: Een potje kost bijna 50 euro voor 250 gram. Natuurlijk heb ik de samenstelling even opgezocht, want deze stond natuurlijk weer in het Latijn vermeld, zodat het heel erg ingewikkeld klinkt.

De werkelijke samenstelling:

Kurkuma, ramshoorn plantje, fluweelboon, monnikspeper en himalayazout.

(Voor dat laatste ingrediënt kan ik deze blog van harte aanbevelen: https://motherboard.vice.com/nl/article/d7ddkj/roze-himalayazout-is-eigenlijk-gewoon-verroest-kutzout)

De werking van kurkuma (bij paarden) is nooit aangetoond, ook de opneembaarheid in onderzoeken bij mensen en paarden laat te wensen over. Zie hiervoor: https://www.doctorramey.com/lets-look-turmeric/

Van monnikspeper is bekend dat het enigszins de vacht verbeterd van paarden met PPID, maar let op

GEEN ENKEL KRUID KAN DE ACTH WAARDE VERLAGEN!

DAT KAN ALLEEN MET PRASCEND, GA NIET IN PLAATS VAN PRASCEND KRUIDEN VOEREN!

Goed dat zit er nu hopelijk goed in ‘PPID = prascend’ (en nee ik heb geen aandelen, noch word ik betaald door big pharma), zie voor PPID: http://www.jantineleeflang.nl/2017/06/14/integrale-aanpak-van-ppid/

Als je denkt dat je geld moet weggooien aan het voeren van kruiden die toch niet gaan helpen, richt je dan in elk geval op goedkopere versies die net zo min werkzaam zijn. Dan hou je in elk geval geld over om alsnog prascend te kopen.

Hypobalance kost omgerekend 50 cent per dag bij een dosering voor een paard. Prascend kost gemiddeld een euro per dag. Met dat verschil dat prascend écht wat voor je paard doet en hypobalance niet.

Monnikspeper kun je bij agradi bestellen in een kilo verpakking en dan betaal je 23 euro, kurkuma kun je bij de Albert Heijn kopen. Een Verstegen Strooier kost 2,19, omgerekend een kiloprijs van 46,60. Dan ben je altijd nog goedkoper uit dan wanneer je hypo balance koopt. Dat kost 45 euro voor 250 gram. Als je nou zelf 125 gram monnikspeper en 125 gram kurkuma bij elkaar gooit, dan kost dat 8,70 bij elkaar voor 250 gram.

Ja dan missen we wel nog de ramshoorn en de fluweelboon, maar ook die gaan niks doen tegen de PPID.

 

Meer lezen?

Equine Cushing’s (Pars Pituitary Intermedia Disorder – PPID)