Ondanks dat wij geen te dikke paarden hebben, of insuline resistente paarden, konden we toch meedoen met het onderzoek van pavo. Zoals bij goed (wetenschappelijk) onderzoek gedaan wordt, is ook bij dit onderzoek een controlegroep aanwezig. Een groep paarden die niet te dik is en wel hetzelfde voer krijgt. Twee van onze paarden doen nu mee in het onderzoek; Arabesk en Safino. Vader en zoon, de arab en de half arab (x kwpn). Zeven veelgestelde vragen:

Maar jullie zijn van paard natuurlijk en dús tegen brokjes 

We zijn een cursuslocatie van paard natuurlijk, dat klopt. Wij zijn inderdaad geen voorstander van het verstrekken van krachtvoer aan paarden en voorstander van het verstrekken van ruwvoer. In sommige gevallen zal een paard moeten worden bijgevoerd en daar zijn zeer geschikte ‘brokjes’ voor zoals grasbrok, luzernebrok, geweekte bietenpulp, wiesencobs en vergelijkbare producten. Kortom, niet elk brokje is slecht. Teveel suiker is wel slecht. Hooi bevat óók suiker, dat kan oplopen tot zo’n 10%, dus elke kilo hooi kan zo maar eens 100 gram suiker bevatten, ruim 25 suikerklontjes. Om nog maar te zwijgen over fructaanrijk gras.

Een normaal gezond paard kan in principe alleen leven op ruwvoer en een liksteen. Toch zien we de laatste tijd veel problemen in de praktijk met veel paarden met overgewicht en insuline resistentie, terwijl ze alléén ruwvoer krijgen. Mensen bellen ons bezorgd op over hun hoefbevangen shetlander ‘die alleen maar hooi krijgt’. Dan komen we ter plaatse en zien dat de shetlander (Tinker/Haflinger vul maar in…) zich onbeperkt kan volproppen met hooi. Ook ‘alleen maar hooi’ kan overgewicht en IR veroorzaken. Helaas circuleert nog steeds de fabel ‘een paard stopt vanzelf met eten als hij genoeg heeft’. Zo werkt dat niet, met name de sobere rassen zijn geprogrammeerd op vetvoorraden aanleggen voor de hongerwinter, die nooit zal komen.

Als een paard met overgewicht moet afvallen, is het fijn als je een geschikt supplement hebt om bij te voeren. Als je paard veel hooi kan eten, krijgt hij zeker genoeg mineralen binnen, ook al is de concentratie van mineralen laag in hooi, de benodigde dosis haal je als er voldoende hooi wordt gegeten. Als je moet rantsoeneren kunnen er problemen ontstaan. De hoeveelheid hooi moet worden teruggebracht en dus zal ook de dosis benodigde vitaminen en mineralen afnemen die je paard binnenkrijgt. Dan kan een supplement, of balancer, het nieuwe buzzword, een oplossing zijn.

Je had toch een hekel aan pavo, je hebt ooit hun voedingscalculator om zeep geholpen?

Ik heb een hekel aan onzin. De voedingscalculator destijds, daar kwamen echt bizarre adviezen uit. Nadat ik een topic op bokt had geopend waarbij heel veel mensen de calculator gingen testen, bleek dat er niets van de adviezen klopte. Ik heb dus geen hekel aan pavo specifiek, ze hadden de pech dat het hún voedingscalculator was. Pavo heeft ook goede dingen zoals speedibeet en de ruwvoer quickscan ben ik ontzettend blij mee, omdat dit relatief goedkoop veel inzicht geeft in de verschillende voedingswaarden van je hooi. We adviseren bij hoefproblemen ook altijd om zo’n quickscan te laten doen. Zelf gebruiken we het om beter in te kunnen schatten of onze oude paarden en onze wedstrijdpaarden bijgevoerd moeten worden. Het is goed dat pavo geld en tijd besteedt aan onderzoek naar insuline resistentie, omdat het echt een snel groeiend probleem is.

Op internet las ik dat ze zomaar een spuit suiker in de mond van een paard leegspoten

Ja dat klopt; dat is onderdeel van de glucose opname test. Je wil namelijk bij een paard dat insuline resistent is onderzoeken hoe hij omgaat met suiker in zijn lijf, want daar zit nou net het probleem bij paarden met IR. Dan zul je een gestandaardiseerde test moeten doen met een vorm van suiker en vervolgens metingen doen aan het bloed. Dit is een bekende, wetenschappelijk onderzochte test. De test is verder ongevaarlijk, omdat de hoeveelheid suiker niet groter is dan die van een etmaal hooi eten.  Daarna meet je de suikergehaltes en de insuline gehaltes in het bloed van een paard. Het is fijn dat pavo kiest voor meetbare parameters, zoals bloedwaarden en gewicht. Dat is objectief te meten en kan niet beïnvloed worden door subjectieve waarnemingen. (‘Mijn paard glanst meer/is actiever/is gelukkiger’)

Maar nu moet je voor het onderzoek brokjes voeren aan je paard!?

Ja dat is soms wel irritant, omdat maar twee van onze paarden in het onderzoek zitten en de andere vijf niet. We voeren al apart in onze kudde en werken daarom met eet-paddockjes, waar de oude paarden hun extra voer krijgen. Datzelfde systeem gebruiken we nu voor de arabiertjes die meedoen in het onderzoek. Het voer dat ze krijgen bestaat uit een soort grasbrok, wat luzerne en een kleine hoeveelheid soja. Daarbij wordt ook een supplement gevoerd, pavo vital. Het leuke was dat je bij dit onderzoek twee gratis quickscans kreeg. Wat handig uitkwam, want we hadden dit jaar vier verschillende partijen hooi en we hebben van elke partij een analyse laten maken.

Je bent toch tegen supplementen?

Ja, bij een normaal gezond paard wel ja. Als een paard moet afvallen en dus minder hooi eet, is een supplement wel aan te raden. Het pavo vital supplement lijkt me een heel geschikte daarvoor. Er zitten geen suikers in, goed opneembare mineralen en extra koper en zink. Het komt aardig in de buurt van formula4feet, dat een stuk duurder is. De samenstelling is vergelijkbaar, alleen bevalt pavo vital niet álle aminozuren die F4F wel heeft. Alleen kost 20 kg F4F zo’n 150,- en diezelfde hoeveelheid pavo vital ongeveer 50,-. Prijs-kwaliteit-technisch gezien dus een ‘beste koop’ wellicht, als F4F dan ‘beste uit de test’ zou zijn, zoals de consumentenbond dat noemt.

Hoe bevalt de saddle-clip?

Wij rijden buiten (endurance trainingen) op westernzadels, dan is de clip lastig te bevestigen en meet ook rare dingen. Voor ons is niet zo interessant of een paard linksom of rechtsom loopt en hoeveel hij draaft en galoppeert. Wij willen graag weten wat de gemiddelde snelheid was, de afstand en de tijd dat we reden. Dat zijn nou net dingen die die saddle-clip niet meet helaas. Vast een leuk ding voor dressuur- en springruiters, niet echt voor ons. Maar we vinden het wel leuk om nieuwe technische snufjes uit te proberen!

Wat verwacht je van het onderzoek/de uitkomsten

Het zou mooi zijn als pavo met een totaal aanpak komt voor paarden met overgewicht. Zo pakken ze het nu ook aan; op basis van de metingen (ruwvoer analyse, gewicht van het paard) wordt er een voer- en trainingsadvies geschreven en zo te zien in de facebook groep van dit onderzoek, werpt het z’n vruchten af bij de paarden met overgewicht. Paardeneigenaren zijn vaak zo bang dat (zelfs) hun (dikke) paard iets tekort komt dat ze altijd iets van brokjes blijven voeren. Dan is het handig als er een brok zonder suiker is die in die behoefte (van de mens) kan voorzien. Je kunt een dieet (bij mens en paard) zo fancy maken als je wilt, maar we weten ook allemaal dat het eigenlijk heel simpel is; minder eten (gezond eten) en meer bewegen! Bij paarden zitten er wel wat haken en ogen aan; te snel afvallen kan leiden tot leververvetting. Bovendien mogen paarden niet te lang zonder iets te knabbelen staan. Afvallen bij paarden is een lange termijn gebeuren en vergt een ijzeren discipline van de verzorger. Meer informatie over hoe verantwoord afvallen is te vinden op: https://www.paardenarts.nl/kennisbank/help-mijn-paard-is-te-dik-hoe-krijg-ik-hem-weer-gezond-vermageringsdieet-voor-paarden/

Nog meer informatie:

IR en EMS

natuurlijke voeding