In de discussie rondom handmatig of elektrisch vijlen van de kiezen wordt door tegenstanders nog weleens aangehaald dat elektrisch de kiezen veel te glad worden gemaakt. Hebben de tegenstanders een punt? Ja. Bij verkeerd gebruik van elektrische raspen, soms worden de kiezen veel te glad gemaakt en tot ronde dobbelstenen gevijld.

Is elektrische apparatuur daarom slecht? Nee, met juist gebruik is elektrische apparatuur beter dan handmatig vijlen, omdat bepaalde afwijkingen handmatig niet zijn te verhelpen. Bovendien kun je elektrisch veel preciezer en sneller werken. In de wereld van gebitsverzorging zijn net zoveel variaties als in hoeven land. Bepaalde stromingen gaan uit van de sportprestaties als uitgangspunt om het gebit te vijlen (bitseats, wolfskiezen trekken en ronde dobbelstenen voor maximale aanleuning), ik ga uit van optimale ruwvoer vertering, om hooi te kunnen vermalen mogen de kiezen niet te glad gevijld worden, standsverandering alleen geleidelijk en niet in één keer net als bij de hoeven en al helemaal geen wolfskiezen trekken. Zelfs al rij je met bit, als je het bit of tong tegen de wolfskiezen aan trekt dan moet je les nemen! Wolfskiezen trekken is symptoombestrijding, minder wollig verpakt; dan trek je te hard aan de teugels.

Bitloos gereden paarden kunnen ook last hebben van scherpe glazuur punten en ook al staat je paard altijd buiten met ruwvoer dan slijt het gebit niet vanzelf goed af. In het wild ook niet helaas. In eerste instantie was ik tegen elektrisch vijlen maar onder onze eigen oude paarden zijn helaas twee voorbeelden te vinden die nu een onherstelbaar slecht gebit hebben omdat elektrisch vroeger niet voorhanden was. Zowel Yult als Haidie hadden gezonder oud kunnen worden als ze in een eerder stadium (20 jaar geleden) elektrisch behandeld waren. De ene heeft een golfgebit de ander een ‘sheer’, te schuine kiezen aan één kant en dus een onbruikbaar gebit aan één kant. Elektrisch ja, maar geniet met mate! Geen ronde dobbelstenen!