Veel paarden in Nederland lijden aan overgewicht en insuline resistentie. Dit kom doordat ze teveel eten en te weinig bewegen. De oplossing daarvoor is dus ook kinderlijk eenvoudig; minder eten en meer bewegen. Net als bij mensen zijn er producten te koop die overgewicht en insuline resistentie zouden aanpakken; de afslankpillen maar dan voor dieren. Het liefst op basis van kruiden en planten, want dan kunnen ze verkocht worden als voedingssupplement en hoef je niet te voldoen aan de eisen die gesteld worden aan medicijnen.

Helaas is het net als met afslankpillen, ze doen weinig tot niks. Afvallen en gezonder worden kun je alleen bereiken met meer bewegen en gezonder eten.

Op dit moment is glucobalance een supplement dat overal aangeraden wordt. Wie kijkt naar de ingrediëntenlijst ziet een indrukwekkende lijst met Latijnse namen:

Agnus castus, Berberis vulgaris, Brassica oleracea, Brassica oleracea italica, Carduus marianus, Cinnamomum ceylanicum, Corylus avellana, Cynara scolymus, Trigonella foenum-graecum , Foeniculum vulgare, Glycyrrhiza glabra, Herba polygoni, Hibiscus sabdariffa, Petroselium crispum, Rosmarinus officinalis , Salvia officinalis, Spinacia oleracea, Urtica urens, Vitis vinifera, Zingiber. Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Lactococcus lactis, Fructo Oligo Sacchariden. Bioflavonoiden, Hesperidine, Himalayazout, Montmorilloniet

Wie even de tijd neemt en op internet gaat zoeken, zal zien dat dit doodgewone soepgroente en tuinkruiden zijn:

Monnikspeper, zuurbes, kool (groene kool of bloemkool), broccoli, mariadistel, kaneel, hazelaar, artisjok, fenegriek, venkel, zoethout, een of ander chinees kruid, hibiscus, peterselie, rozemarijn, echte salie, spinazie, brandnetel, druif, gember.

diverse probiotica, suiker(!), bioflavonoiden, verroest kutzout en een kleimineraal

Je kunt dus net zo goed een pakje boeren soepgroenten en wat tuinkruiden in de blender gooien en dat aan je paard voeren. Dat is goedkoper en zelfs effectiever, voor zover er überhaupt een werking is aangetoond van deze ingrediënten op de aandoening.

Er is een kleinschalig onderzoek gedaan naar dit product, maar daarbij is alleen gekeken naar uiterlijke kenmerken van de paarden en niet naar bloedwaardes bijvoorbeeld. Elk serieus product zou op zijn minst bloedonderzoek moeten doen aan de hand van een glucose test, waarbij vooraf gekeken wordt hoe het paard reageert met insuline op de toediening van glucose en na het geven van het product. Dat is niet gedaan. Alleen testen op uiterlijke kenmerken zegt niet zoveel, want er kunnen vele andere factoren van invloed zijn. Ook is het genoemde onderzoek nooit ergens gepubliceerd als wetenschappelijk artikel.

Bij paarden is nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van kruiden bij insuline resistentie, bij mensen wel, maar ook uit die onderzoeken komt geen duidelijk beeld naar voren wat wel en wat niet werkt.

There is still insufficient evidence to draw definitive conclusions about
the efficacy of individual herbs and supplements for diabetes

Met andere woorden: het is weggegooid geld. Als je dan toch gelooft in de werking van de kruiden, haal dan gewoon verse kruiden bij de supermarkt en voer die aan je paard. Ze kunnen verder weinig kwaad, maar geef geen tientallen euro’s uit voor een pot gedroogde soepgroenten!

Het enige zinnige supplement is magnesium. Het bekend dat een magnesiumtekort kan leiden tot insuline resistentie en dat het geven van magnesium in zo’n geval kan leiden tot verbetering, maar dan altijd nog in combinatie met het aanpassen van de voeding en meer beweging. Een afslank- of toverpil of wondermiddel bestaat nou eenmaal niet.