Bij rotstraal tasten bacteriën en of een schimmel de hoornige straal aan en in sommige gevallen slaat de rotstraal zelfs naar binnen toe. Rotstraal heeft meerdere oorzaken, maar de belangrijkste is een gebrek aan beweging. Als een paard te weinig beweegt door bijvoorbeeld lang achter elkaar op stal staan of in een niet uitdagende omgeving (postzegel paddock) zal de doorbloeding van de ondervoet en hoef niet meer optimaal zijn en krijgen rotstraal bacteriën een kans. Ook de inwerking van mest en urine tasten de beschermlaag van de hoeven en dus ook de straal aan. Paarden die door slecht bekappen en of hoefijzers een kleine diepliggende straal hebben die niet meedraagt zijn ook extra vatbaar voor rotstraal. Rotstraal hangt niet per se samen met een nat weiland en kan ook in droge paddocks of droge stallen ontstaan. Ook al staat je paard op een paddock paradise met veel beweging, dan nog kan het zijn dat je paard rotstraal oploopt. Kijk dan eens goed dat de favoriete ‘sta-plek’ is van je paard. Is het daar nat, of wordt er door andere paarden daar gemest en geplast? Zo’n hangplek schoonmaken en verharden wil dan weleens helpen.

Egyptische zalf wordt vaak genoemd als middel tegen rotstraal, helaas heeft dit middel als bijwerking dat het de hoef afsluit van zuurstof, wat juist weer rotstraal in de hand werkt. De hoef weken in een ontsmettend middel is aan te raden, bijvoorbeeld betadine of een Dettol oplossing. Verder is het belangrijk om de functie van de straal weer te stimuleren.

Als het paard ernstige rotstraal heeft kan het paard kreupel gaan lopen, dan wordt het lastig om door middel van meer beweging de straal weer te stimuleren. Het paard zit in een vicieuze cirkel. Het paard wil de straal niet belasten, omdat de straal is aangetast door rotstraal, daardoor raakt de straal niet goed doorbloed, waardoor rotstraal weer een kans krijgt. Probeer in zo’n geval of hoefschoenen verlichting geven en vul dan de ruimte tussen de straal en de bodem van de hoefschoen op met een zacht materiaal. Bouw dit op door het materiaal wat ertussen geplaatst wordt te variëren in hardheid en stugheid. Het uitsnijden van de straal is absoluut geen goed idee, hiermee wordt de dragende functie nog verder verwoest en wordt de vicieuze cirkel een neerwaartse spiraal. Het is wel belangrijk om loszittende flappen wel te verwijderen.

De voeding van het paard moet ook tegen het licht worden gehouden. Suikers verlagen de aanmaak van keratine in het lichaam, de straal bestaat voor een groot gedeelte uit keratine. (Ramey, sd) Keratine komt ook voor in huid van mensen en dieren, keratine maakt de huid (en straal) taai en waterafstotend. Bepaalde schimmels leven van keratine, denk maar aan de kalknagel en voetschimmel bij mensen. Rotstraal kan ook veroorzaakt worden door zo’n schimmel.

Bij het bijwerken van de straal is het belangrijk rekening te houden met een wankel evenwicht in hoefverzorging:

  • Losse flappen verwijderen om zo het opsluiten van bacteriën of schimmels te voorkomen
  • Zoveel mogelijk straal laten staan, om zoveel mogelijk stimulans van de straal te bevorderen
  • Snijd niet te veel, maar ook niet te weinig van de straal af. Het belangrijkste is het aanpassen van de voeding en het kritisch bekijken van de huisvesting. Een paard dat op stal staat en krachtvoer gevoerd krijgt, zal nooit genezen van rotstraal, ongeacht welk middel je erop smeert. Ook een paard dat niet veel doet, behalve op de paddock staan, zal moeizaam worden. Om te genezen moet het een paard veel bewegen, aan de gang dus!
  • Veel bewegen, ga veel rijden met je paard. Op asfalt met schoenen die de straal voldoende druk geven, maar wel pijn voorkomen. In het bos en de duinen wordt door de ondergrond automatisch deze steun gegeven. En als het kan natuurlijk lekker de zee in. Veel kilometers maken! Minimaal 20 km per week.
  • Maak de straal schoon met bijvoorbeeld dettol of week de hoef in een hoefzak met biotex. Een oplossing van 50% azijn wordt ook wel gebruikt.
  • Smeer de straal in met een middel waarin koper en zink zitten (klauwgel voor koeien bijvoorbeeld, voor paarden bestaan ook middelen maar die zijn veel duurder dan voor koeien)
  • In diepliggende rotstraal kun je ook een honingzalf smeren, of een zalf van de drogist tegen zwemmerseczeem bij mensen
  • LET OP middeltjes alléén gaan je probleem niet oplossen, het is een combinatie van voeding, huisvesting en bekapping en met als ondersteuning de bovengenoemde middelen

Deze tekst is afkomstig uit het boek ‘hoefproblemen een integrale aanpak’ dat bij de gelijknamige cursus hoort die wij geven.