Niet alleen natuurlijk bekappers vinden dat ijzers nadelen hebben, hoefsmeden zélf vinden dat ook. In het oorspronkelijke boekje van de hoefsmeden opleiding staat een vergelijkbare opsomming als hieronder uit ‘Hoefproblemen’ Rob van Nassau

Nadelen van hoefbeslag:

 • Het is tegennatuurlijk. Een lichaamsvreemd voorwerp wordt met nagels aan de hoef bevestigd
 • Het fixeert de hoef en vermindert altijd enigszins de normale beweeglijkheid van de hoornschoen
 • De hoefnagels beschadigen de hoornwand
 • De hoef droogt gemakkelijker uit
 • De tegendruk van de bodem tegen de zool en de straal, wordt iets verminderd
 • Het hoefijzer vermindert de natuurlijke schokbreking
 • Paarden met hoefijzers glijden eerder uit dan paarden zonder hoefijzers
 • Doordat in de voorste hoefhelft genageld wordt, slijt de draagrand in het toongedeelte nauwelijks en in het verzenen gedeelte juist wel. Hierdoor verandert na enkel weken de hoefvorm en dus de VOETAS (!!!)

Dat hoefijzers nadelen hebben is dus niet alleen iets wat alleen bij natuurlijk bekappen gezegd wordt, hoefsmeden zijn ook wel degelijk op de hoogte hiervan.

Andere nadelen die niet genoemd worden, maar die hiermee samenhangen zijn:

 • Door minder hoefmechanisme, is er ook minder doorbloeding
 • Verminderd gevoel met de bodem; de tastzin van het paard zit voornamelijk in de straal. Doordat de straal contact heeft met de bodem, voelt het paard waarop het loopt en kan zijn gang daarop aanpassen. Paarden met ijzers ‘klossen’ vaak overal gelijkmatig overheen, wat nu als gezond wordt gezien, maar wat eigenlijk abnormaal is. Een paard zou zijn tred moeten aanpassen aan de ondergrond.
 • Minder slijtage; daar is het ijzer ook voor uitgevonden, om teveel slijtage te voorkomen. Tegelijkertijd is dit een nadeel, een hoef die te weinig slijt, produceert ook minder sterk materiaal.
 • Verandering van zwaartepunt van de hoef; er hangt een groot gewicht onderaan de hoef, wat de manier van lopen beïnvloedt. Dit is bij sommige sporten ‘gewenst’. Niet voor niets worden expres zwaardere ijzers onder geslagen zodat het paard zijn benen hoger optilt.

Een gezond paard dat gezond gehuisvest staat (altijd buiten en niet op stal, mest, urine en urenlang stilstaan zijn desastreus voor de hoeven!), kan in principe zonder ijzers prima functioneren. Als een paard (nog) geen gezonde hoeven heeft, of de slijtage is groter dan de groei (lange afstanden rijden over ruwe ondergronden) kan een paard gebaat zijn bij hoefbescherming.

Gelukkig hebben we tegenwoordig de beschikking over betere manieren om de hoef te beschermen, die niet de nadelen van metalen hoefijzers hebben. Denk aan hoefschoenen, plakschoenen of plakbeslag. Natuurlijk zitten er ook wel nadelen aan deze opties. Sommige schoenen schuren, kies daarom de juiste hoefschoen en de juiste maat. Plakschoenen sluiten de hoef en plakijzers verhinderen tussentijds onderhoud aan de hoef. Toch hebben al deze opties veel minder nadelen dan hoefijzers van metaal.

Hoefschoenen hebben als voordeel dat ze na gebruik ook weer uit kunnen, maar hebben als nadeel dat ze soms draaien. Het aan trekken kan wel even een werkje zijn. Plakschoenen hoef je maar één keer aan te brengen, draaien niet, maar sluiten wel de hoef af. Kijk goed óf je paard bescherming nodig heeft, in 9 van de 10 gevallen is dat helemaal niet nodig en als je paard bescherming nodig heeft kijk dan wat de beste optie is.

Want zeg nou zelf; we lopen toch allang niet meer op klompen? Waarom onze paarden dan nog wel?

Gelukkig zijn inmiddels diverse hoefschoenen en andere soorten bescherming in Nederland goed verkrijgbaar. Tien jaar geleden was het nog een ramp en moest je alles bestellen in het buitenland.

Bij sommige ruitersportzaken zijn vaak al één of twee merken te  krijgen (cavallo en/of easyboot). Online webshops die meer keuze hebben:

https://www.hoofwear.com (verreweg de meest uitgebreide, ook met plakschoenen en plakbeslag)

http://www.equischoen.com/nl/

https://www.agradi.nl/paarden/hoefschoenen/

http://www.paardenschoenen.nl/ (op maat gemaakte hoefschoenen)

http://www.kramer.nl