Bij gebitsbehandelingen bij paarden wordt helaas nog vaak uitgegaan van het rijden met bit als basis. Het bit geeft problemen in de mond en daarom wordt het gebit aangepast aan het bit. De wolfskiezen worden getrokken en de voorste kiezen worden afgerond; bitseats.

Wolfskiezen worden vaak standaard verwijderd, omdat een paard er last van kan krijgen als het met bit gereden wordt. Het bit kan dan tegen deze kiesjes aan komen (maar hoe hard trek je dan aan het bit…?). De wolfskiezen hebben geen nut meer en zijn een rudimentair overblijfsel. Als je je paard bitloos rijdt is het zeker niet noodzakelijk om deze weg te laten halen! Ze kunnen gelijk gemaakt worden met de naastliggende (grote) kies, zodat er geen punt ontstaat op de voorste kies, wat weer pijnlijk kan zijn voor het paard en wat de maalbeweging kan blokkeren. Omdat het wolfskiesje geen tegenoverliggende kies heeft, slijt het niet, dus moeten ze wel regelmatig worden bijgewerkt en worden gecontroleerd. Je kunt als eigenaar dit zelf voorzichtig voelen door je duim in de mond van je paard te steken en langs het gedeelte zonder kiezen of tanden naar achteren te schuiven. Als je daar een soort ‘tandje’ voelt zitten, is dat een wolfskies. Wolfskiezen zijn niet per se zwakker dan de andere kiezen en geven ook niet vaker problemen dan andere kiezen. Dat soort argumenten om ze te verwijderen zijn onzin.

Ook maken veel tandartsen bitseats. Het afronden van de eerste kiezen zodat er meer ruimte is voor het bit, zodat het tandvlees en tong niet klem komen te zitten tussen bit en kies. Ik vind het absurd dat dit gedaan wordt. Het normale gebit wordt als ‘probleem’ gezien, omdat het bit er dan niet lekker in ‘past’. In plaats van dat het bit als probleem beschouwd wordt; past niet in de mond, weinig ruimte, komt tegen de kiezen aan etc, wordt het gebit als probleem gezien. De voorste kiezen zitten ‘in de weg’ bij een ‘fijne aanleuning’ (hoe hard trek je dan aan het bit…..?).  Omdat er een stuk ijzer in de mond gehangen wordt, moet dan maar het gebit verbouwd worden? In plaats van dat de andere kant op geredeneerd wordt dat een bit dus tot problemen leidt en het bit het probleem is, wordt het gebit als probleem gezien.

Wees je als bitloos ruiter er van bewust dat je vaak expliciet moet aangeven dat je dit geen bitseats wil bij je paard en dat de wolfskiesjes mogen blijven zitten. Vraag je tandarts erover en geef aan wat je wel en niet wilt.

Wij doen het standaard niet en ook niet op verzoek, omdat ik principieel tegen gebit aanpassen aan het bit ben en voorstander van bitloos rijden.